Spániel standard-ek

Angol Cocker Spániel

Amerikai Cocker Spániel

Angol Springer Spániel

Welsh Springer Spániel

Ír Vízi Spániel

Clumber Spániel

Field SpánielAngol Cocker Spániel

FCI-Standard Nr. 5/2003. 11. 28./ D


Származás: Nagybritannia

Alkalmazás: Kajtató kutya

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsgára kötelezett

Általános megjelenés: Vidám , robosztus, sportos, kiegyensúlyozott, tömör; a talajtól mért marmagasság, szinte megegyezik a martól mért hosszal.

Viselkedés/ jellem(wesen): Vidám természetű, fáradhatatlan farok csóválással, a mozgása típusos, amely főleg a nyomkövetésnél mutatkozik meg, bátor a sűrű bozótosban. Szelíd és ragaszkodó, mégis életteli, de nem szemtelen.


Fej

Koponya:
Agykoponya: Jól fejlett, tisztán körvonalazott, nem túl finom és nem túl durva.
Stop: Kifejezett, az orrhegy és a tarkóbúb között elhelyezett.

Arckoponya:
Orrtükör: Megfelelően nagy ahhoz, hogy a legenyhébb szimatot is érzékelje.
Fang: Kvadratikus.
Állkapocs/fogak: Erőteljes állkapcsok, tökéletes és egyenletes fogakkal, ollós harapás, melynél a felső metszőfogak szorosan az alsó metszőfogakra zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Pofa tájék: Nem kiugró.
Szemek: Nagy, de nem kidülledő, sötétbarna vagy barna, soha nem világos. A májbarna, májbarnás árnyalatnál és májbarna/fehér, sötét mogyorószínű, a kutyák bőrszínéhez igazodó. A tekintete intelligens és szelíd, de éber, tüzes és vidám. A szemhéjjak feszesek.
Fülek: Csüngő, a szem magasságában tűzött, a fülbőr vékony és orrhegyig ér. Hosszú sima, selymes szőrrel takart.


Nyak: Közepesen hosszú, izmos. Szép ívben illeszkedik a ferde lapockák közé. Száraz.


Törzs: Erőteljes, tömör.
Felsővonal: Feszes, egyenes, az ágyék végétől a farok töve felé enyhén csapott.
Ágyék: Rövid és széles.
Mellkas: A mellkas jól fejlett, mélyre nyúló mellcsont, sem túl keskeny front; a bordák jól íveltek.


Farok: Valamivel a hátvonal alatt tűzött. Vidáman kell csóválnia és egyenesen hordott, soha sem fölfelé tartott.
Általában csonkított.
Kurtított: Lehetőleg nem olyan rövidre, hogy ne legyen látható, de nem is olyan hosszúra, hogy a munkakutyáknál a fáradhatatlan, vidám csóválást ne befolyásolja.
Kurtítás nélkül: Enyhén ívelt, közepesen hosszú, legyem harmonikus a kutya általános megjelenésével; ideális esetben ne érjen lejjebb a csánkoknál. A tövénél vastag és a farok vége felé finoman elvékonyodó; a szőrtakaróhoz illeszkedve a farok szép zászlót képez. Vidáman csóváló, a hátvonalában, de soha sem fölötte hordott, de nem is olyan mélyen, hogy a gyávaság benyomását keltse.


Végtagok

Mellsővégtagok:
Erős csontozatú lábak, egyenesek, megfelelően rövid a koncentrált erőkifejtéshez; de nem túl rövid, hogy a kivételes szorgalmát ne befolyásolja, amit ettől a kiváló vadászkutyától elvárnak.
Lapocka: Ferdén illesztett és száraz.

Hátulsóvégtagok:
Széles, jól gömbölyített, nagyon izmos. Erős csontozatú lábak.
Térd: Jól szögelt.
Hátulsó lábközép: A csánk alatt rövid, ezáltal jó tolóerővel rendelkezik.


Mancsok: Feszes, jól párnázott, hasonló a macskamancshoz.


Mozgás: Kifogástalan akció, térölelő mozgás jó tolóerővel.


Szőrtakaró

Szőr:
Sima, selymes szerkezetű, soha nem drótos vagy hullámos, nem dús és nem göndör. A test, a mellsővégtagok és hátulsóvégtagok a csánk fölött, dúsan szőrözött (zászlós).

Szín:
Különböző színek. Az egyszínű egyedeknél, kivéve a mellfoltot, a fehér szín nem megengedett.


Nagyság/súly:
A körülbelüli nagyság:   Kanoknál: 39-41 cm.
  Szukáknál: 38-39 cm.
A körülbelüli súly: 11,25-14,5 kg.


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.
Azok a kutyák, amelyek fizikai vagy magatartásbeli rendellenességet mutatnak, azokat ki kell zárni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 2004 áprilisától lépett érvénybe.
Fordította: Kaló Mária
Budapest, 2004. 03. 18.Amerikai Cocker Spániel

FCI-Standard Nr. 167/ 1999. 01.122./ D


Származás: USA

Alkalmazás: Kajtató és kisérőkutya

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsga nélkül


Általános megjelenés: Az amerikai cocker a legkisebb tagja a vadászkutyáknak. Erőteljes, tömör testfelépítésű, egy finoman formált, nemes fejjel. Általában egy nagyon kiegyensúlyozott kutya, ideális nagysággal. Nagyon szép tartású egyenes mellső lábakkal, a hátvonala erőteljes, mérsékelten szögelt hátsó lábak felé enyhén lejtős. Nagyon gyors és kitartó. Minden kényszer nélkül vidám, egészséges, kiegyensúlyozott és szívesen dolgozik. Minden tekintetben egy kiegyensúlyozott kutya többet ér, mintegy amelyik jó pontokkal, vagy hibákkal rendelkezik.


Arányok: A mellcsonttól az ülőgumóig alig hosszabb, mint a martól a talajig. A törzsnek megfelelő hosszúságúnak kell lennie, hogy egy egyenes és szabad mozgást biztosítson. A kutya soha nem tűnik hosszúnak, vagy alacsonynak.


Viselkedés/ jellem(wesen): Kiegyensúlyozott temperamentumos, minden félénkség nélkül.


Fej: A fejnek arányosnak kell lennie a testtel, mely egy intelligens, éber, szelíd és meggyőző tekintettel párosul.


Koponya:
Agykoponya: , de nem túlzott, és nem lapos. A szemöldökcsont igen kifejezett. A szemek alatti csontozat jól formált.
Stop: Kifejezett.


Arcorri rész
Orrtükör: Elég nagy, a fanghoz illő, jól fejlett orrlyukak, ahogy az egy vadászkutyához illik. Feketeszínű a feketéknél, a fekete-vörös jegyekkel, és fekete-fehér kutyáknál , más színűeknél lehet barna, májszínű, vagy fekete, minél sötétebb, annál jobb. Az orrtükör színe megegyezik a szemhéjak színével.
Fang: Széles és mély. Akkor arányos, ha az orrhegytől a stopig a fejbúbig egyenlő hosszúságú.
Ajkak: A felső ajkak, teltek és eléggé mélyek, hogy az alsó ajkakat elfedje.
Állkapocs/fogak: Az állkapocs szögletes és egyenletes. A fogak erőteljesek és egészségesek, nem túl kicsik. Ollós harapás.
Pofák: Nem kiugró.
Szemek: A szemgolyó kerek és telt, a tekintete egyenes irányú. A szemhéjjak mandulavágásúak. A szem, sem mélyen ülő, sem kidülledő. A színe sötétbarna és minél sötétebb, annál jobb.
Fülek: Csöngő, hosszú, finom fülbőr, mely sok szőrrel fedett. A fülek a szem alsó vonalában tűzöttek.


Nyak: A nyak elég hosszú, mely lehetővé teszi, hogy az orr könnyedén elérje a talajt. Izmos, nyaklebernyeg nélkül. Erőteljesen emelkedik ki a vállak közül, a fej felé enyhén elkeskenyedő.


Törzs: Felsővonal: Enyhén lejtős az izmos hátulsó végtagok felé.
Hát: A hát nagyon izmos és egyenletesen enyhén lejtős a vállaktól a kupírozott faroktő felé.
Mellkas: A mellkas mély, a legmélyebb pontja nem lehet magasabban, mint a könyökök, elől tágas elég helyet adva a szívnek és a tüdőnek, de nem olyan széles, hogy akadályozza a kutya vonalon való mozgását. A bordák mélyek és jól íveltek.


Farok: A kupirozott farok a hát vonalában, vagy kissé magasabban hordott, de nem állhat úgy, mint a terriereknél, vagy mélyen hordott, ami félémkségre utal. Mozgásban vidám farok játékkal.


Végtagok


Mellsővégtagok:
A mellső lábak párhuzamosak, egyenesek, erős csontozatú, és izmos, szorosan a testhez és jól a lapockák alá állított.
Lapocka: A lapocka ferdén illesztett, és a felkarral megközelítőleg 90o zár, így a kutyának egy további jó mozgást biztosít. A lapockák ferdén illesztettek, úgy, hogy a mar legmagasabb pontja egy szöget alkosson, mely egy tágas borda ívet biztosít.
Könyökök: Oldalról nézve és merőleges állásnál, a mellső lábak a könyökök alá illesztettek.
Mellső lábközép: Rövid, erőteljes.


Hátulsóvégtagok:
Hátulról nézve a hátsó lábak párhuzamosak, úgy mozgásban, mint álló helyzetben. Erős csontozatú és jól izmolt.
Csípő: Széles, a far jól lekerekített és izmos
Comb: Erőteljes, tisztán elhatárolt.
Térd: A térdizület mérsékelten szögelt. Az erőteljes izület, sem mozgásban, sem álló helyzetben nem tér él
Csánk: Erőteljes, jó, mélyen illesztett.


Mancsok: Nagy, kerek, tömör, feszes mancsok, kemény talppárnákkal, sem ki- sem befelé forduló.


Mozgás: Az amerikai cockernek, bár a legkisebb vadászkutya, a vadászkutya típusos mozgásával kell rendelkeznie. Egy jó mozgás előfeltétele a mellső és hátulsó lábak egyensúlya. A hátulsó végtagokban lévő tolóerő, a mellső lábak, gátlás nélkül jól a térbe kinyúlnak, hogy a tolóerőt így kiegyensúlyozzák. A mozgása koordinált, lendületes és könnyed. A kutyának a mozgása térölelő, de a túlzott vidámság, ne legyen megtévesztő.


Szőrtakaró


Szőr:
a fejen rövid és finom, a testen közepesen hosszú, elegendő védekező aljszőrrel. A fülek, mellkas, a hason és a lábak hátulsó oldalán zászlós szőrrel fedett, de nem olyan sűrűn, hogy a test körvonalát eltakarja, a mozgásban vagy megjelenésében és a munkájában hátráltassa. A szőrtakaró selymes, sima vagy alig hullámos, mely egy kevés ápolást igényel. Sűrű, göndör vagy gyapjas szőrzetet szigorúan büntetni kell. A nyírógép használata a háton nem kívánatos. A kutya természetes vonalait trimmeléssel kell kiemelni.


Szín és jegyek:
Fekete: Egyszínű fekete, vagy fekete vörös jegyekkel. A fekete legyen koromfekete, a barna, vagy májszínű árnyalatok nem kívánatosak. Egy kevés fehér a mellen és a nyakon megengedett, a test többi részén a fehérszín kizáró ok.
Más egyszínű, kivéve a feketét (ASCOB): A feketén kívül, a más egyszínű, a krémszíntől a legsötétebb vörösig, beleértve a barnát és a barnát vörös jegyekkel. A szín legyen egyöntetű, de a világosabb szőrvégek megengedettebbek. Kevés fehér a mellen és a nyakon megengedett, a test más részein a fehér szín kizáró ok.
Többszínűek: két, vagy több tisztán elkülönülő szín, melyek közül egy mindenféle kép fehér. Fekete/fehér, vörös/fehér (a vörös legvilágosabb krémtől a legsötétebb vörösig) variálható,, barna/fehér és a „Schimmel” (roan) a többszínűekhez kell sorolni. Az alapszín 90%-a vagy több az már kizáró ok.
Vörös-jegyek: A vörös-jegyek a legvilágosabb krémtől a legmélyebb vörösig lehetséges, és csak 10%-a vagy annál kevesebb lehet a kutyán. Ha ennél több az kizáró ok. A jegyek a következő részeken lehetnek:

 1. Egy kifejezett vörös pont mind két szem fölött.
 2. A fang és pofák mind két oldalán.
 3. A fülek belső oldalán.
 4. A mancsokon, vagy lábakon.
 5. A farok alatt.
 6. A mellen. Itt a jegyek hiánya, vagy jelenléte nem büntetendő.

Az olyan jegyek, melyek nem láthatók, vagy alig láthatók, büntetendő. A fangon a jegy, mely összefolyik, szintén büntetendő. A vörös-jegy hiánya a fekete, vagy más egyszínű kutyánál egy olyan speciális helyen, ahol annak lennie kellene, az szintén kizáró ok.


Nagyság/súly:
Az ideális marmagassága egy kifejlett kutyának
Kanoknál: 38,10cm (15ins) +/-1,27cm (12ins)
Szukáknál: 35,36cm (14ins) +/-1,27cm (12ins)
Kanoknál: 39,37cm (15,5ins) fölött kizáró ok
Szukáknál: 36,83cm (14,5ins) fölött kizáró ok
Kanoknál: 36,83cm (14,5ins) alatt kizáró ok
Szukáknál: 34,29cm (13,5ins) alatt kizáró ok

A marmagasság a természetes álló helyzetben a mar legmagasabb pontjától a talajig mérhető.

A körülbelüli súly: 11,25-14,5 kg.


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


Kizáró ok:
Színek és jegyek: A fent nevezett színeket és jegyeket, vagy azoknak kombinációit lehet elfogadni, minden más kizáró ok.

 • Fekete: fehér jegyek, kivéve a mellen és a nyakon.
 • Más egyszínűek, kivéve a feketét: fehér jegyek, kivéve a mellen és a nyakon.
 • Többszínű: Az alapszín 90%-a vagy annál több.
 • Vörös-jegyek:
  1. ha több, mint 10%
  2. a vörös jegyek hiánya a fekete, vagy más egyszínű kutyáknál a speciális helyeken, ahol annak lennie kell.

Nagyság: A kanok 39,37 cm (15,5ins) a szukák 36,83 cm (14,5ins) fölött


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 2003.10.29.-én lépett érvénybe.
Fordította : Kaló MáriaAngol Springer Spániel

FCI-Standard Nr. 125/1999. 01. 29./ D


Származás: Nagybritannia


Alkalmazás: Kajtató és elhozó kutya

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsgára kötelezett


Rövid történeti áttekintés: A fajta, ősi és tiszta származású, a legősibb Gundog-fajtáinak. Az eredeti cél a vad megtalálása, kajtatása, főleg a hálóval, vagy a sólyommal való vadászatnál. Mostanában a vad felkutatására, felhajtására ás a lövésutáni elhozatalára használják.


Általános megjelenés: Szimmetrikus testfelépítés, tömör, erőteljes, vidám, élénk. Az összes brit spánielek közül a legjobban futó és a legjellemzőbb testfelépítésű.


Viselkedés/ jellem(wesen): Barátságos, gondtalan, szófogadó, sem félénk, sem agresszív.


Fej

Koponya:
Agykoponya: Közepesen hosszú, meglehetősen széles, enyhén gömbölyded. A fangtól fölfelé emelkedő. A stop jól fejlett a szemek között barázdát alkotva, a homloktól a fejbúbig. Az utóbbi nem lehet kiemelkedő.

Arcorri rész:
Orrtükör: Jól fejlett orrlyukak.
Fang: Jó arányban az agykoponyával, megfelelően széles és mély, jó rajzolatú a szemek alatt.
Ajkak: Mérsékelten mély és szögletes.
Állkapocs/fogak: Erőteljes állkapocs, korrekt és koplett ollós harapás, melynél a felső metszőfogak szorosan az alsó metszőfogakra zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Pofa tájék: Laposak.
Szemek: Közepesen nagy, mandula formájú, nem kidülledő, vagy mélyen ülő, jól illesztett (a kötőhártya nem látszódhat), a tekintete éber és barátságos. Sötét mogyoróbarna színű. A világos szemek nem kívánatosak.
Fülek: Vékony, csüngő, megfelelően hosszú és széles, jól a fejhez simuló, a szem magasságában tűzött. Szép szőrrel fedett.


Nyak: Megfelelően hosszú, erőteljes és izmos, nyaklebernyeg nélkül, enyhén ívelt, a fej felé elvékonyodó.


Törzs: Erőteljes, sem túl hosszú, sem túl rövid.
Felsővonal: Feszes, egyenes, az ágyék végétől a farok töve felé enyhén csapott.
Ágyék: Izmos, erőteljes, enyhén ívelt és rövid.
Mellkas: Jól fejlett, mély mellkas. Jól ívelt bordák.


Farok: Mélyen tűzött, soha a hátvonala fölött hordott. Szép zászlós szőrzet, és élénken csóváló. Általában kupírozott.


Végtagok

Mellsővégtagok:
A hátsó lábak lefelé ereszkedők.
Lapocka: Ferdén jól hátraillesztett.
Könyökök: A testhez simulók.
Mellső lábközép: Erőteljes és hajlékony.

Hátulsóvégtagok:
A hátsó lábak lefelé ereszkedők.
Comb: Széles, izmos, és jól fejlett.
Térd és csánk: Jó, de nem túlzottan szögelt. Az otromba csánk nem kívánatos.


Mancsok: Feszes, jól párnázott, hasonló a macskamancshoz.


Mozgás: A mozgása különlegesen sajátos. A mellső lábak egyenesen a vállakból lendülnek, miközben a mancsok egy szabad, könnyed mozgást végeznek. A csánkok, a test alá lendülve, vonalon követik a mellső lábakat. Lépésben ennél a fajtánál a poroszkálás megengedett.


Szőrtakaró

Szőr:
Sűrű, sima, és az időjárás viszontagságának ellenálló, soha nem durva. Mérsékelten zászlós szőrzet a fülön, a mellső lábakon, a testen, és a hátulsó végtagokon.

Szín:
Májbarna/fehér, fekete/fehér vagy ezen színekben vörös-jegyekkel.


Nagyság:
A marmagassága kb.51 cm (20ins).


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 1987.06.24.-én lépett érvénybe.
Fordította: Kaló Mária
BudapestWelsh Springer Spániel

FCI-Standard Nr. 126/1999.02.05/ D


Származás: Nagybritannia

Alkalmazás: Kajtató kutya

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsgára kötelezett

Általános megjelenés: Szimmetrikusan tömör, nem magasra állított, látszik, hogy kitartó és kemény munkára alkalmas. Nagyon élénk és gyors mozgású, nagyon sok lendülettel és tolóerővel.

Viselkedés/ jellem(wesen): Egy ősi és tiszta származású fajta. Erőteljes, vidám, és nagyon élénk, barátságos természetű, nem agresszív, vagy ideges.


Fej

Koponya:
Agykoponya: Mérsékelten hosszú, enyhén boltozatos, jól formált a szemek alatt.
Stop: Tisztán látható.

Arcorri rész:
Orrtükör: Orrtükör: A hússzíntől a sötét színig. Az orrlyukak jól fejlettek.
Fang: Közepesen hosszú, egyenes és mérsékelten szögletes.
Állkapocs/fogak: Erőteljes állkapocs, korrekt és koplett ollós harapás, melynél a felső metszőfogak szorosan az alsó metszőfogakra zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Szemek: Mogyorószínű, vagy sötét, közepesen nagy, nem kidülledő, sem pedig mélyen illesztett. A kötőhártya nem látszódhat.
Fülek: Mérsékelten mélyen tűzött, szorosan a pofákhoz simuló és a vége felé elhegyesedő, hasonlóan, mint egy szőlőlevél.


Nyak: Hosszú, izmos, nyaklebernyeg nélkül, jól illesztett a lapockákhoz.


Törzs: Nem túl hosszú, erőteljes és izmos. Általában a testhossza megegyezik a lábak hosszával.
Ágyék: Rövid, izmos és enyhén ívelt.
Mellkas: Mélyen fekvő mellcsont, jól ívelt bordák.


Farok::A farok mélyen tűzött, nem a hátvonal fölött hordott. Általában kupírozott. Élénken csóváló.


Végtagok

Mellsővégtagok:
Közepesen hosszú, egyenes és erős csontozatú.

Hátulsóvégtagok:
Erős, és izmos, széles és jól fejlett hátulsó lábak, jó csontozattal.
Térdizület: Mérsékelten szögelt. Sem befelé, sem kifelé fordulók.
Lábszár: Mélyre nyúló.
Csánk: Mélyen illesztett.


Mancsok: Kerek, vastagon párnázott. Feszes, a macskamancsokhoz hasonló, nem nagy, vagy szétálló ujjak.


Mozgás: Folyamatos, erőteljes és tértölelő, jó tolóerővel a hátulsó végtagokban.


Szőrtakaró

Szőr:
Sima, vagy a testhez simuló, selymes tapintású, soha sem drótos, vagy hullámos. A göndör szőr nagyon nem kívánatos. A mellső és hátsó lábak a csánk fölött, mérsékelten szőrözött, a fülek és farok enyhén zászlós szőrrel fedett.

Szín:
Különböző színek. Az egyszínű egyedeknél, kivéve a mellfoltot, a fehér szín nem megengedett.


Nagyság:
Marmagasság:   Kanoknál: 48cm (19ins).
  Szukáknál: 46cm (18ins).


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 1987.06.24.-én lépett érvénybe.
Fordította: Kaló MáriaÍr Vízi Spániel

FCI-Standard Nr. 124/1999. 03. 12./ D


Származás: Írország

Alkalmazás: Az ír vízi spániel könnyen idomítható a különböző vadászatokra. Nagyon szeret vadászni, sokszor állja a vadat, és szívesen apportíroz a sűrűből. Ennek a fajtának a testfelépítése és természete főleg a szárnyas vad vadászatára alkalmas. Otthonában naygon családias érzelmű, szereti a gyerekeket és azok játékait és érzéke van a humoriránt. Az idegenekkel szemben tartózkodó.

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Vízikutyák
Munkavizsgára kötelezett

Rövid történeti áttekintés: Ennek a fajtának a valódi származását még homály fedi. Sokan azt gondolják, hogy eredetileg Perzsiából származik és Spanyolországon át került Írországba. Az első Ír feljegyzések 1600-ig nyúlnak vissza, mikor megemlítik a „vízikutyák, melyek vízimadarakra vadásznak”. Innen tudhatjuk, hogy még a sörétes puska megjelenése előtt, Írországban, vízálló szőrtakaróval rendelkező kutyákkal, víziszárnyasokra vadásztak. Az egyetlen bizonyíték, ami igen jellemző rá az az u.n. „patkányfarok”. Ez nem fordul elő hasonló fajtánál, és arra utal, hogy ír ősei lehetnek. A farok, ilyen megjelenítése adta az elnevezést „Whip Tail” és „Rat Tail”. Ezeknek a kutyáknak a leszármazottai komoly kiállítási eredményeket értek el a 19. század második felében. 1890.-ben alakult meg a klub, melynek feladata volt ennek a fajtának az elterjesztése.

Általános megjelenés: Elegáns, erőteljes testfelépítésű, de nem magasra állított kutya. Tömör és rövid testalkatú.

Viselkedés/ jellem(wesen): Büszke, igen intelligens és kitartó, bátor, merész és buzgó. Temperamentumos, élénk és nagyon hűséges.


Fej: A koponya és a fang megfelelő nagyságú.

Koponya:
Agykoponya: Boltozatos fejtető, megfelelően hosszú és széles, tágas az agy befogadására. A konty, hosszú laza, göndör lehulló szőrzettel rendelkezik, mely a homlok közepén, a szemek között egy egy spitzben végződik. A formája egy parókára emlékeztet.
Stop: Kisé kiemelkedő.

Arckoponya:
Orrtükör: Orrtükör: Nagy, jól fejlett, sötétszínű.
Arcorri rész: Rövid szőrrel fedett.
Fang: Hosszú, erőteljes, kissé négyszögletesnek tűnő.
Állkapocs/fogak: Erőtelje, egyenletes és komplett ollós harapás.
Szemek: Aránylag kicsik, nagyon bölcs tekintet, sötét borostyán, vagy sötét mogyorószín.
Fülek: Nagyon hosszú, lapos fülbőr, mélyen tűzött, szorosan a pofákhoz simuló, hosszú göndör szőrrel borított, mely laza szőrzettel rendelkezik.


Nyak: Megfelelően hosszú, erőteljes és ívelt. A fejét magasan a hát vonala fölött hordja, és egy erőteljes átmenettel a vállak felé illesztett.


Törzs: Megfelelő nagyságú. A test egy hordós benyomást kell, hogy keltsen, mellet a bordaívek még jobban kihangsúlyoznak.
Hát: Rövid, széles és egyenes, széles egészen a hátulsó végtagokig.
Ágyék: Mély és széles.
Mellkas: Mély, bár nagyon tágas mégsem túl széles, vagy gömbölyű a mellső lábak között. A bordák, a lapockák mögött jól íveltek, és jól hátra nyúlnak.


Farok: Rövid és lapos. Erős és vastag a tövénél, melynél 7,5-10 cm hosszú göndör szőrrel fedett, a vége felé enyhén elhegyesedő. A farok ne érjen a csánkig, és egyenesen a hát vonal magasságában hordott.


Végtagok

Mellsővégtagok:
A mellső lábak egyenesek és erőteljes csontozattal rendelkeznek.
Lapocka: Nagyon erőteljes és ferdén illesztett.
Felkar: Merőleges.
Könyökök, alkar, és mellső lábtőizület: Egyenes vonalú egészen a lapocka csúcsáig húzódó.

Hátulsóvégtagok:
Nagyon erőteljes, hosszú combok és jól szögellt térdizület. A csánk mélyen illesztett.


Mancsok: Nagy, kerekded, szétálló ujjakkal, jól szőrrel borított, úgy az ujjak fölött, mint az ujjak között, de nem fölösleges zászlós szőrrel fedett.


Mozgás: A mozgása nagyon karakterisztikus. Guruló mozgás, mely a hordós (dongás) mellkas által keletkezik, mely főleg lépésben észrevehető.


Szőrtakaró

Szőr:
Sűrű, szoros, göndör, gyűrűs, a gyapjasságtól teljesen mentes, de egy természetes faggyúzottsággal ellátott. A tarkó, és a nyák oldalai úgy, mint a test göndör szőrrel fedett. A garat tájéka rövid szőrrel takart és a V alakot képez, mely az állkapocstól a szegycsontig húzódik. A mellső lábak körbe-körbe szőrrel fedett, az elülső részen rövidebb, csak egy bozontosság benyomását keltve. A csánk alatt az elülső részen a lábak sima szőrrel fedett, de a hátsó részen a mancsokig szőrrel borított.

Szín:
Egy érett vörösesbarna májbarna. Egy kis fehér folt a mellen megengedett.


Nagyság:
A körülbelüli nagyság:   Kanoknál: 53-59 cm (21-23 ins).
  Szukáknál: 52-56 cm (20-22 ins).


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 1990.03.23.-án lépett érvénybe.
Fordította: Kaló MáriaClumber Spániel

FCI-Standard Nr. 5/2003/11. 28./ D


Származás: Nagybritannia

Alkalmazás: Vadászkutya

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsgára kötelezett

Általános megjelenés: Kiegyensúlyozott, erős csontozatú, élénk, elgondolkozó arckifejezéssel. Az egész megjelenése erőt sugároz.

Viselkedés/ jellem(wesen): Megrendíthetetlen, nagylelkű, nagyon intelligens, határozott testtartású, ami a természetes adottságait aláhúzza. Egy csöndesen dolgozó kutya, kiváló szaglással. Állhatatos, megbízható, barátságos, méltóságteljes, tartózkodó. Nem agresszív.


Fej: Kvadratikus, meglehetősen nagy és közepesen hosszú.

Koponya:
Agykoponya: A koponyatető széles, hangsúlyos a fejbúb, súlyos a szemöldöktájék.
Stop: Mély.

Arckoponya:
Fang: Nehéz, kvadratikus.
Ajkak: Jól fejlett.
Állkapocs/fogak: Erőteljes Erőteljes állkapocs, egy komplett és korrekt ollós harapással, melynél a felső fogsor szorosan záródik az alsó fogsorra és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Szemek: Tiszta, sötét, borostyánszínű szemek, kissé mélyen ülők, egy kevés kötőhártyát mutatva. Nagy , világos szemek nem kívánatosak.
Fülek: Nagy, szőlőlevél formájú, sima szőrrel fedett. Enyhén előre lógó, a szőrzet nem hosszabb, mint a fülbőr.


Nyak: Mérsékelten hosszú, vastag, és erőteljes.


Törzs: Hosszú, súlyos, alacsony, talaj közeli.
Hát: Egyenes, széles, hosszú.
Ágyék: Izmos.
Mellkas: Mély mellkas. Jól ívelt bordák.
Alsó vonal: Lelógó lágyék.


Farok: Mélyen tűzött, jól szőrözött, a hát vonalában hordott.


Végtagok

Mellsővégtagok:
Egyenes, rövid láb, erős csontozat.
Lapocka: Erőteljes, ferdén illesztett, izmos.

Hátulsóvégtagok:
Erőteljes, jól fejlett.
Térd: Jól szögelt, egyenes.
Csánk: Mélyen illesztett.


Mancsok: Nagy, kerek, sok szőrrel fedett.


Mozgás: Guruló mozgás, a hosszú testhez és rövid lábakhoz illő. A mozgás elölről és hátulról egyenes, könnyed tolóerővel.


Szőrtakaró

Szőr:
Sűrű, dús, selymes és sima. A lábak és a mellkas, dús szőrrel borított.

Szín:
Kívánatos az egyszínű fehér törzs, citromsárga jegyekkel, a narancsszínű jegyek megengedettek. Kevés jegyek a fejen és spricceltség az arcorri részen.


Súly:
A körülbelüli súly:   Kanoknál: 34kg.
  Szukáknál: 29,5kg.


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 1987.06.24.-én lépett érvénybe.
Fordította: Kaló MáriaField Spániel

FCI-Standard Nr. 123/1999. 01. 29./ D


Származás: Nagybritannia

Alkalmazás: Kajtató- és elhozó kutya. Ideális a kemény vadász-munkára, vagy a vidéki emberek kísérőjeként, a városba nem való.

FCI csoportbeosztás:
Fajtacsoport 8:   Elhozó-kajtató és vízi kutyák
Szekció 2: Kajtató kutyák
Munkavizsgára kötelezett

Általános megjelenés: Kiegyensúlyozott, nemes, szorgalmas vadász spániel, aktív és kitartó.

Viselkedés/ jellem(wesen): Nagyon tanulékony, élénk, gyengéd érzésű és önálló.


Fej: Egy nemes származás benyomását kelti, igen nemes jellemű.

Koponya:
Agykoponya: Jól formált, a fejbúb jól fejlett, a szemek alatti tájék száraz. Egy vastagodás ezen a tájékon az egész fej durvának tűnhet. A szemöldök tájék enyhén hangsúlyozott.
Stop: Mérsékelten fejlett.

Arckoponya:Orrtükör: Jól fejlett, tág orrlyukakkal.
Fang: Hosszú és száraz, nem hegyes és nem szögletes, oldalról az orrtól a garatig enyhén ívelt..
Állkapocs/fogak: Erőteljes állkapocs, egy korrekt és komplett ollós harapással, melynél a felső metszőfogak szorosan az alsó metszőfogakra zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.
Szemek: Tágra nyíltak, de mandulavágású, a szemhéjak feszesek, a nyálkahártya nem látszik. A tekintete komoly és szelíd. A színe sötétmogyoró.
Fülek: Mérsékelten hosszú és széles, mélyen tűzött és jól szőrözött.


Nyak: Közepesen hosszú, izmos. Szép ívben illeszkedik a ferde lapockák közé. Száraz.


Törzs:
Hát és ágyék: Erőteljes, egyenes és izmos.
Mellkas: Mély jól fejlett mellkas. A bordák mérsékelten íveltek. A bordakosár hossza 2/3 –a törzshosszának.


Farok: Mélyen tűzött és soha sem a hátvonala fölött hordott. Szép szőrrel fedett, élénken csóváló, kb. 1/3-ra kurtított.


Végtagok

Mellsővégtagok:
Erőteljes, izmos.
Lapocka: Hosszú, ferdén és jól hátraillesztett. A lábak mérsékelten hosszúak, egyenesek a csontozat lapos.

Hátulsóvégtagok:
Széles, jól gömbölyített, nagyon izmos. Erős csontozatú lábak.
Térdizület: Jól, de nem túlzottan szögelt.
Csánk: Mélyen illesztett.


Mancsok: Kerek, zárt ujjak, erős talppárnák, melyek nem nagyon kicsik.


Mozgás: Hosszú léptű, jó tolóerő a hátsó végtagokban. A rövid nehézkes mozgás nem kívánatos.


Szőrtakaró

Szőr:
Hosszú, sima, fényes és selymes szerkezetű. Soha nem göndör, rövid vagy drótos. Sűrű és ellenálló az időjárás viszontagságainak. Gazdag szőrzet a mellen, a test alatt, és a lábak hátsó felén. A csánktól lefelé a szőr rövid.

Szín:
Fekete, májbarna, vagy szürkésfehér. Minden szín vörös jegyekkel. Az egyszínű kutyáknál fehér vagy szürkés jegy a mellen megengedett. Tiszta fekete /fehér vagy májbarna/ fehér nem megengedett.


Nagyság/súly:
Marmagasság:   45,7cm(18ins).
  Súly: 18-25kg(40-55ins).


Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.


M.J.
A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.Ez a Standard 1997.05.06.-án lépett érvénybe.
Fordította: Kaló Mária
Budapest, 2004. 03. 18.